Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

To ημερολόγιο της «Αγια-Σοφιάς» (pics)

Μια πραγματική Οδύσσεια που δείχνει να φτάνει στο τέλος της. Το SDNA αναλύει τα κεφάλαια του δρόμου που οδηγούν την ΑΕΚ στην ιστορική επιστροφή της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια.


Είναι ο μεγαλύτερος πόθος της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΑΕΚτζήδων. Το μεγάλο όνειρο. Πιο σημαντικό από ένα πρωτάθλημα, από μια σπουδαία ευρωπαϊκή πορεία, από μεταγραφές και προπονητές. Εδώ και τρία χρόνια, η διοίκηση της ΑΕΚ δίνει τη μεγάλη «μάχη» προκειμένου η Ένωση να επιστρέψει στο σπίτι της, στη Νέα Φιλαδέλφεια, αντιμετωπίζοντας το τέρας της γραφειοκρατείας, αλλά και τα δεκάδες εμπόδια που μπήκαν στον δρόμο της.


Με την Ένωση να βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία και τους ανθρώπους της να αισιοδοξούν ότι είναι θέμα ημερών να πάρουν στα χέρια τους το πολυπόθητο έγγραφο που θα τους επιτρέψει να ξεκινήσουν επιτέλους τα έργα, το SDNA καταγράφει το... ημερολόγιο της «Αγια-Σοφιάς» και υπενθυμίζει την... Οδύσσεια που έχουν περάσει έως τώρα οι Κιτρινόμαυροι. Εστιάζουμε, βέβαια, στους πιο κρίσιμους σταθμούς, καθώς τα επεισόδια σε αυτό το σήριαλ ήταν... εκατοντάδες.


Τατόι
10 Ιουλίου 2013
Ο Τίγρης δίνει το σύνθημα του αγώνα

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ανακοινώνει την επιστροφή του στην ΑΕΚ και το μεγάλο του όνειρο: «Ο στόχος μας είναι το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Να κτίσουμε το σπίτι μας ξανά εκεί που μεγάλωσαν γενιές και γενιές ΑΕΚτζήδων. Για να φτιάξουμε νέες γενιές. Και θα είναι ένα παλάτι. Για την ιστορία και τον πολιτισμό. Και το πρώτο που θα γίνει θα είναι μουσείο και για την ΑΕΚ αλλά και για την προσφυγιά. Γι αυτούς τους στόχους, μπαίνω εγγυητής και μπροστάρης. Αλλά δεν είμαι μόνος. Έχουμε ξεκινήσει ήδη διαδικασίες.

Θέλω να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην έχουμε προβλήματα με το ΣτΕ. Το γήπεδο σχεδιάζεται σήμερα. Έχει έρθει και ο Ιταλός αρχιτέκτονας, το απόγευμα έχουμε meeting. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα. Είναι πολλοί που δουλεύουν γι' αυτό το γήπεδο. Και ο Πέτρος Παππάς και ο Πόλυς Χατζηιωάννου. Είναι πολλοί άνθρωποι. Όταν έρθει η ώρα θα μιλήσουμε γι' αυτό. Την προσπάθεια από όλους τη θέλω μόνο για το γήπεδο. Δεν θέλω τίποτα άλλο. Εμείς δεν ζητάμε τίποτα απ' ότι είχαμε, δεν θέλω καμία εμπορική χρήση, ούτε σούπερ μάρκετ.

Ό,τι λέει ο νόμος και οι κανονισμοί. Θέλουμε ένα γήπεδο να παίζει η ομάδα μας εκεί όπως παλιά. Ό,τι κι αν γίνει το γήπεδο που θα φτιαχτεί θα ανήκει στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Από τον κανονισμό της βέβαια η Ερασιτεχνική δεν μπορεί να φτιάχνει γήπεδα. Θα δημιουργηθεί μία εταιρεία. Αλλά θα ανήκει στην Ερασιτεχνική. Δεν υπάρχει plan b! Το γήπεδο θα γίνει εκεί! Δουλεύουμε σε αυτό το πλάνο, για να είμαστε έτοιμοι ώστε να μη μας σταματήσει κανείς. Ένα απλό γήπεδο, όπως ήταν, θέλω να φτιάξουμε. Να παίζουμε εκεί».29 Αυγούστου 2013
Η σύσταση της "Δικέφαλος 1924 ΑΕ"

Την ημέρα αυτή ανακοινώθηκε η σύσταση της εταιρίας "Δικέφαλος 1924 ΑΕ", η οποία θα αναλάμβανε το μεγάλο project της κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Τα 16 ιδρυτικά μέλη της (και μέτοχοί της) οι Γιώργος Μελισσανίδης, Πέτρος Παππάς, Μάκης Αγγελόπουλος, Ηλίας Λιβάνης, Γιώργος Σκρέκης, Κωνσταντίνος Μαρινάκης, Ευάγγελος Ασλανίδης, Βάγια Βρεττάκου, Γιάννης Ολύμπιος, Απόστολος Πουλοβασίλης, Φώτης Παπαγεωργίου, Στέργιος Γαντζούλας, Κωνσταντίνος Κωτσάτος, Χαράλαμπος Κουτάς, Παναγιώτης Ζαχόπουλος, Ανδρέας Ανατολιωτάκης.

ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας
2 Οκτωβρίου 2013

Ο Δήμος εγκρίνει ομόφωνα το πλάνο
Μακρινή μοιάζει πλέον η εποχή που ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας στεκόταν στο πλευρό της επίσημης ΑΕΚ στο θέμα του γηπέδου... Στις 2 Οκτωβρίου του 2013, το Δημοτικό Συμβούλιο υπό την τότε δήμαρχο Έφη Αποστολάκη ενέκρινε ομόφωνα το πλάνο του Δημήτρη Μελισσανίδη για την "Αγιά-Σοφιά" και μάλιστα εμφανιζόταν απόλυτα ικανοποιημένο από τα οικονομικά και εργασιακά οφέλη που θα προέκυπταν για τον Δήμο μετά την κατασκευή του!

«Η ΑΕΚ και η Νέα Φιλαδέλφεια δεν μπορούν να είναι χώρια. Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή ήρθε η στιγμή να επιστρέψει η ΑΕΚ στο σπίτι της. Μας παρουσιάστηκε ένα σχέδιο που δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προχωρήσει», είχε αναφέρει η τότε δήμαρχος μετά το τέλος του Συμβουλίου, ενώ το μόνο που είχε ζητήσει από τον Δήμο ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήταν να απομακρυνθούν τα σκουπίδια από τον χώρο του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας.


Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
6 Νοεμβρίου 2013
Η μεγαλειώδης παρουσίαση

Το μεσημέρι της 6ης Νοεμβρίου του 2013, σε μια πραγματικά εντυπωσιακή εκδήλωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία συνέδεσε τη μοντέρνα αρχιτεκτονική με τις παραδοσιακές ρίζες της Ένωσης, η "Αγια-Σοφιά" παρουσιάστηκε επίσημα στους αθλητές, δημοσιογράφους και φιλάθλους της ΑΕΚ. Η συμβολική εισφορά 50.000 ευρώ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οι αίθουσες "Λουκάς Μπάρλος" και "Στέλιος Καζαντζίδης", οι Θύρες με τα ονόματα πόλεων της Μικράς Ασίας και το καλογυρισμένο τηλεοπτικό σποτ, με πρωταγωνιστή έναν συγκινημένο Κώστα Βουτσά, έκλεψαν την παράσταση και η δήλωση του Τίγρη "όλοι μαζί θα σηκώσουμε ψηλά τα κιτρινόμαυρα τείχη, για την προσφυγιά, το Βυζάντιο και την ΑΕΚ" γαλβάνισε το ηθικό των πολυάριθμων Ενωσιτών στον εξώστη της αίθουσας.


Νέα Φιλαδέλφεια
25 Μαΐου 2014
Ο Άρης Βασιλόπουλος κερδίζει τις δημοτικές εκλογές

Ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος Άρης Βασιλόπουλος κερδίζει τις δημοτικές εκλογές του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, επικρατώντας στο δεύτερο γύρο του παλαίμαχου παίκτη της ΑΕΚ Λύσσανδρου Γεωργαμλή. Ο νέος δήμαρχος ήταν ο μόνος υποψήφιος που είχε ταχθεί κατά του γηπέδου προεκλογικά και σύντομα θα αποκάλυπτε ότι ήταν αποφασισμένος να το πολεμήσει μέχρι τέλους. Το ίδιο βράδυ, η Ρένα Δούρου, επίσης του ΣΥΡΙΖΑ και persona non grata για τους φιλάθλους της Ένωσης τότε λόγω δηλώσεών της, εκλέγεται Περιφερειάρχης Αττικής, κερδίζοντας στο νήμα τον Γιάννη Σγουρό, ο οποίος, θεωρητικά τουλάχιστον, υποστήριζε πολύ πιο έντονα το project για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

Μάιος-Ιούλιος 2014
Η συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και η... "κωλοτούμπα"

Στις 29 Μαΐου 2014 οι εκπρόσωποι της ΑΕΚ συναντήθηκαν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του Δήμου, κάνοντας δεκτά όλα τα αιτήματά τους σχετικά με κάποιες βελτιωτικές αλλαγές στο πλάνο του γηπέδου, κυρίως στο θέμα του πάρκινγκ και της δεντροφύτευσης σε άλλο σημείο του Δήμου με έξοδα του συλλόγου, προκειμένου το κόμμα να ψηφίσει το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στη Βουλή. Ωστόσο στη συνέχεια οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ... άλλαξαν γνώμη και αποφάσισαν να μην ψηφίσουν υπέρ του ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας - Αττικής, το οποίο περιλάμβανε τα άρθρα 81 και 82 για το γήπεδο της ΑΕΚ και το οποίο πέρασε τελικά από την αρμόδια Επιτροπή και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύο ημέρες μετά, παρά τη διαφωνία της (τότε) Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του ΚΚΕ.


Αίγλη Ζαππείου
24 Ιουλίου 2014
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης περνάει στην αντεπίθεση

Η "κωλοτούμπα" του ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασε τον ηγέτη της ΑΕΚ να παραθέσει νέα συνέντευξη Τύπο στην Αίγλη του Ζαππείου, με σύνθημα «Η Αλήθεια για το Γήπεδο». "Η ΑΕΚ δεν ζήτησε ποτέ να της χαριστεί γήπεδο ή να της δοθεί δωρεάν έκταση ή να της γίνουν διευκολύνσεις που έγιναν σε άλλες ομάδες. Η ΑΕΚ έχει δική της έκταση. Δεν ζητά κάτι από κανέναν. Ζητά από την πολιτεία να πράξει τα νόμιμα.

Θέλουμε να ξεκινήσει ένα αναπτυξιακό έργο που θα δώσει πνοή στην περιοχή και δύο μοναδικών μουσείων. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε την κατασκευή γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια και πουθενά αλλού. Υπάρχει υποκρισία ορισμένων που δείχνουν ότι κόπτονται για το Άλσος. Σέβομαι τις ευαισθησίες του κόσμου. Επισκέφθηκα, όμως, τον τελευταίο καιρό πολλές φορές το Άλσος. Στενοχωρήθηκα και τρόμαξα από την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει.

Το 1991 κόπηκαν 1.200 δέντρα απ’ αυτό το Άλσος χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός. Είναι ένας χώρος που περιλαμβάνει πολλά εγκαταλελειμμένα παράνομα κέντρα. Ο ζωολογικός κήπος που ήταν φημισμένος, φιλοξενεί αδέσποτα σκυλιά! Γι’ αυτό το εγκαταλελειμμένο Άλσος, έγινε… επανάσταση για 52 δέντρα. Αν αυτό δεν είναι υποκρισία, τότε τι είναι; Πρέπει να γνωρίζουν καλά όλοι πως οι ΑΕΚτζήδες δεν είναι άβουλα όντα και δεν θα γίνονταν οργανωμένος στρατός κανενός.
Για το γήπεδο της ΑΕΚ πάει να γίνει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος και αναρωτιούνται γιατί.

Θέλουμε ο ΑΕΚτζής να μην είναι άστεγος και να χαίρεται την ομάδα του εκεί που την αγάπησε. Ο ιδεολόγος κόσμος της ΑΕΚ ήταν ο πρωταγωνιστής το 1999, όταν αψήφησε τις βόμβες του ΝΑΤΟ και στείλαμε μήνυμα σε όλον τον πλανήτη κατά του πολέμου", ανέφερε σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου ο "φορτωμένος" με τις παλινωδίες της Αντιπολίτευσης Τίγρης, ο οποίος επίσης αποκάλυψε ότι ο Δήμος Νέας Ιωνίας του είχε προτείνει να χτιστεί εκεί η "Αγια-Σοφιά".


Αύγουστος-Οκτώβριος 2014
Η κατάθεση του φακέλου και η έγκριση της πολεοδομικής αδείας

Στις 13 Αυγούστου 2014 κατατέθηκε στη διεύθυνση ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ ο φάκελος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας της «Αγιά Σοφιάς». Περίπου δύο μήνες αργότερα, οι άνθρωποι της ΑΕΚ πήραν στα χέρια τους την έγκριση της πολεοδομίας για τους όρους δόμησης, άδεια για εκσκαφές από την αρχαιολογική υπηρεσία και άδειες ηλεκτροδότησης και ύδρευσης του εργοταξίου. Επόμενο βήμα, η περιβαλλοντική μελέτη...

Νοέμβριος 2014
H κατάθεση της περιβαλλοντικής μελέτης και το ρεκορ καθυστέρησης

Οι εκπρόσωποι της "Δικέφαλος 1924 ΑΕ" κατέθεσαν στο ΥΠΑΠΕΝ τον φάκελο της περιβαλλοντικής μελέτης για το νέο γήπεδο τον Νοέμβριο του 2014, έφτασε όμως... Ιούλιος του 2015 προκειμένου να ανακοινωθεί ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, καθώς ο τότε Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης καθυστέρησε δραματικά και χωρίς κανένα λόγο να δώσει τη σχετική εντολή, παρότι η προβλεπόμενη διαδικασία επέβαλλε την έναρξη της διαβούλευσης εντός τριών ημερών! 


Ιανουάριος 2015
Η προσφυγή του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας στο ΣΤΕ

Την τρίτη ημέρα του έτους 2015, ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας - Αττικής (Ν. 4277/2014), που αποχαρακτήριζε έκταση του άλσους Φιλαδέλφειας και την παραχωρούσε για τα σχέδια κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Είχε προηγηθεί ένα επεισοδιακό Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που αποφάσισε με πλειοψηφία 18 ψήφων (και 5 αποχές) να εξουσιοδοτήσει "τον δήμαρχο Άρη Βασιλόπουλο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου". Λίγο καιρό νωρίτερα είχε κατατεθεί προσφυγή και από 17... δημότες.

Μάρτιος 2015
Η αποκάλυψη του SDNA για το "ναι" από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Στις 27 Μαρτίου 2015, το SDNA αποκάλυψε την πανηγυρική δικαίωση των θέσεων της ΑΕΚ για το γήπεδο, καθώς ο νόμος για την κατασκευή του κρίθηκε ομόφωνα ως συνταγματικός από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με απλά λόγια, ο νόμος που πέρασε από τη Βουλή και στον οποίο στηρίχθηκε η ΑΕΚ για να εκπονήσει το πλάνο για τo κτίσιμο του νέου της γηπέδου, το οποίο περιελάμβανε και 2.4 στρέμματα από το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, αποδείχθηκε ότι σέβεται απόλυτα το Σύνταγμα, θωρακίζοντας πλήρως το πρότζεκτ του γηπέδου και ουσιαστικά κρίνοντας τη «μάχη» υπέρ της ΑΕΚ.


18 Σεπτέμβρίου 2015
Νέο "μπλόκο" Βασιλόπουλου, παράταση της δημόσιας διαβούλευσης

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2015, ο Άρης Βασιλόπουλος κατάφερε και πάλι να πάει πίσω το θέμα της "Αγιας-Σοφιάς", καταθέτοντας αίτημα για παράταση της δημόσιας διαβούλευσης, το οποίο έγινε τελικά δεκτό από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και καθυστέρησε το project για άλλες 45 εργάσιμες ημέρες. Η απόφαση αυτή αιφνιδίασε τους διοικούντες την ΑΕΚ, καθώς πάρθηκε από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου μιας υπηρεσιακής Κυβέρνησης, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Κυριακή των Εκλογών (της 21 Σεπτεμβρίου).

31 Μαρτίου 2016
Η πολυπόθητη υπογραφή του Πάνου Σκουρλέτη

Επιτέλους, μετά από μια ασύλληπτη κωλυσιεργία των Αρχών, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης έβαλε τελικά την υπογραφή του στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το γήπεδο της ΑΕΚ. Άνθρωπος της "Δικέφαλος ΑΕ" μετέβη άμεσα στα γραφεία του Υπουργού προκειμένου να πάρει στα χέρια του από τις αρμόδιες υπηρεσίες το επίσημο έγγραφο με την υπογραφή του και η ΠΑΕ εξέδωσε στη συνέχεια ανακοίνωση, ευχαριστώντας τον Πάνο Σκουρλέτη για την κίνησή του αυτή.


Ιούλιος 2016
Κωλυσιεργία του ΥΠΑΠΕΝ και αντίδραση της ΑΕΚ

Ενώ οι διοικούντες την ΑΕΚ περίμεναν ότι μετά την υπογραφή του Υπουργού για την ΜΠΕ οι εξελίξεις στο θέμα του γηπέδου θα "έτρεχαν", από την πλευρά του ΥΠΑΠΕΝ για πάνω από δύο μήνες δεν είχε προχωρήσει απολύτως τίποτα! Βλέποντας αυτή τη στασιμότητα, η διοίκηση του συλλόγου έστειλε επιστολές στο Μέγαρο Μαξίμου, στο αρμόδιο Υπουργείο και στην Περιφέρεια Αττικής, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι το ζήτημα είχε και πάλι "κολλήσει" χωρίς κανένα σοβαρό λόγο. Η κίνηση αυτή της Ένωσης βρήκε ανταπόκριση και από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, η συνεργασία με το ΥΠΑΠΕΝ και την Περιφέρεια Αττικής παραμένει στενότατη και σχεδόν άριστη, με τις διαδικασίες να κινούνται σαφώς ταχύτερα.

Σήμερα: Μια "ανάσα" από το όνειρο!

Ένα βήμα απομένει ακόμα (από τη στιγμή που δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα η υψομετρική μελέτη) για την έκδοση της οικοδομικής αδείας και τις... μπουλντόζες που θα μπουν στο οικόπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια... πέντε λεπτά αργότερα! Στις 2 Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής, οι άνθρωποι της "Δικέφαλος 1924 ΑΕ" θα πάρουν επιτέλους στα χέρια τους την Αρχιτεκτονική Μελέτη και κατόπιν το project θα περάσει από το ΥΠΕΝ, για την τελική υπογραφή και έκδοση της οικοδομικής αδείας.


Γίνεται λοιπόν σαφές ότι μετά από μια πραγματικά τιτάνια προσπάθεια σχεδόν 40 μηνών, τα σημαντικότερα σημεία της οποίας μόλις σας περιγράψαμε, με απίστευτη καθυστέρηση για την οποία ούτε ο πιο κακοπροαίρετος δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει τη διοίκηση της ΑΕΚ, το όνειρο του νέου γηπέδου της Ένωσης στο σπίτι της, τον ιστορικό χώρο στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου κάποτε δέσποζε το "Νίκος Γκούμας", είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ στο να γίνει πραγματικότητα.

Αυτή η εξέλιξη και το ξεκίνημα των εργασιών κατασκευής της "Αγιας-Σοφιάς" θα είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη δικαίωση για τον αγώνα του Δημήτρη Μελισσανίδη και των υπόλοιπων διοικούντων την ΑΕΚ, αλλά πάνω από όλα πραγματικό "βάλσαμο" για τους Ενωσίτες, οι οποίοι δεν έπαψαν να διατείνονται από τον Μάιο του 2003, στις καλές και τις κακές στιγμές του συλλόγου, ότι "το σπίτι μας παραμένει να μας περιμένει εκεί που τα όνειρά μας δεν έσβησαν ποτέ, στη Νέα Φιλαδέλφεια..."


Πηγή : sdna.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου