Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016

Νέα προσφυγή κατά της «Αγιά Σοφιάς» στο ΣτΕ

Δύο... ρομαντικοί κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας προχώρησαν σε νέα προσφυγή κατά του γηπέδου, η οποία στην ΑΕΚ εκτιμάται ότι δεν μπορεί να έχει καμία τύχη.


Προσπάθεια να αμφισβητήσουν ξανά την συνταγματικότητα του νόμου για την κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς» έκαναν δύο... ρομαντικοί κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας, σύμφωνα με το «ΑΠΕ». 

Στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής: «Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δυο κάτοικοι από Ν. Φιλαδέλφεια και ζητούν να ακυρωθεί η από 1.4.2016 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ. Οι κάτοικοι ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως αντισυνταγματική, αντίθετη στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε διεθνείς συμβάσεις, αλλά και ως αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του γηπέδου και του εμπορικού κέντρου, σύμφωνα με τους εν λόγω κατοίκους, παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ υποστηρίζεται πως οι τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής, παράνομα δεν εντάχθηκαν στην διαδικασία στρατηγικής εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

Ακόμη, ισχυρίζονται πως ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παράνομα και χωρίς επαρκή, ειδική και σαφή αιτιολογία απέρριψε διάφορες εναλλακτικές λύσεις (π.χ. κατασκευή γηπέδου λιγότερων θέσεων από τις 30.000 που προβλέπονται), ενώ παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, είναι και η παραπομπή στο μέλλον, της αξιολόγησης των επιπτώσεων του έργου στάθμευσης 200 αυτοκινήτων σε άλλο κτίριο, που είναι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Επίσης, αναφέρουν ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει πλημμέλειες και σοβαρές ελλείψεις σε σχέση με τον εντοπισμό, την εκτίμηση και την αξιολόγηση των επιπτώσεων του σχεδιασμού του όλου έργου στο περιβάλλον, ενώ είναι πλημμελής καθώς δεν περιλαμβάνει μέτρα αντιπυρικής προστασίας και κατάσβεσης, λόγω της δασικής έκτασης που περιβάλλει το γήπεδο. Τέλος, στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση, είναι αντίθετη σε σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι της ΑΕΚ δεν έχουν ενημερωθεί για αυτή την κίνηση, όμως ακόμη και αν ισχύει δεν προκαλεί και ιδιαίτερη... ανησυχία. Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας είχε προσφύγει κατά προηγούμενης διοικητικής πράξης που βασίστηκε στον νόμο για την κατασκευή του γηπέδου, αναγκάζοντας το ΣτΕ να τον κρίνει και η Ολομέλειά του αποφάσισε ομόφωνα (με μια απόφαση – κόλαφο για τους... αντιφρονούντες) πως ο νόμος είναι απόλυτα συνταγματικός. Και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το γήπεδο έγινε βάση ακριβώς του ίδιου νόμου, για τον οποίο το ΣτΕ έχει ήδη αποφανθεί...

Προχωρούν οι διαδικασίες για την άδεια

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το πρότζεκτ του γηπέδου, έχουν επικεντρωθεί το τελευταίο διάστημα στις κινήσεις τους προκειμένου να προχωρήσουν παράλληλα δύο διαδικασίες: η έκδοση της άδειας για την κατασκευή του γηπέδου, για την οποία οι απαιτούμενες ενέργειες βρίσκονται σε έναν δρόμο και αναμένονται σύντομα εξελίξεις και η έγκριση της υπογειοποίησης, ενός έργου που θα πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα και για το οποίο οι επαφές με την Περιφέρεια Αττικής βρίσκονται σε ένα πολύ καλό στάδιο.

Πηγή : aek365.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου