Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Ακόμα ένα ΝΑΙ για την «Αγιά Σοφιά»

Με 78 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 2 λευκά το γήπεδο της ΑΕΚ πήρε την συντριπτική θετική έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ακόμα πιο κοντά στο όνειρο.


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συνεδρίασε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου με πρώτο θέμα συζήτησης την «γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στη Ν. Φιλαδέλφεια Αττικής».

Η «Αγιά Σοφιά» κατάφερε να «κερδίσει» ακόμα μια μάχη, καθώς είχε υπέρ της 78 ψήφους, κατά της 16, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά, κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό που πήρε ήταν πάνω από 80%. Η γνωμοδότηση, τόσο της Περιφέρειας, όσο και του Δήμου, αλλά και όλων των άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς ο τελικός λόγος ανήκει στο ΥΠΑΠΕΝ.

Βέβαια, μετά και από την θετική εισήγηση της Περιφέρειας προς το ΥΠΑΠΕΝ ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης θα πάρει και την τελική απόφαση για να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης της άδειας για την κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς».

Η πρόταση της διοίκησης έγινε δεκτή, καθώς στηρίχθηκε από τη Δύναμη Ζωής (Δούρου), την Αττική (Σγουρός), 180ο (Κουμουτσάκος), την «Συμμέτοχοι στο Αύριο» (Χαϊκάλης) και την Ελληνική Αυγή. Πιο συγκεκριμένα, από τους 96 παρόντες, οι θετικές ψήφοι ήταν 78, οι αρνητικές 16 και υπήρξαν δύο «λευκά».

Η γνωμοδότηση

Προτείνουμε την θετική σας ψήφο στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στη Ν. Φιλαδέλφεια Αττικής» σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής και επιπλέον και συμπληρωματικά των παραπάνω όρων και προϋποθέσεων...

* Όσον αφορά στο ύψος του γηπέδου θα πρέπει στο στάδιο της έκδοσης της άδειας δόμησης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να γίνει έλεγχος του συνολικού ιδεατού στερεού στο σύνολο της κατασκευής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα Πολεοδομική Νομοθεσία και σε σχέση με το φυσικό έδαφος και την στάθμη της οδοποιίας, που θα το εξυπηρετεί.

* Θα πρέπει στο στάδιο της έκδοσης της άδειας δόμησης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να γίνουν τροποποιήσεις στην μελέτη του έργου έτσι ώστε να μην αποκόπτεται ο περιβάλλον χώρος του γηπέδου από το Άλσος και να εντάσσεται αρμονικά και χωρίς εδαφικές εξάρσεις στον γενικότερο σχεδιασμό ανάπλασης του χώρου.

* Όσον αφορά στα μέτρα ασφάλειας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του γηπέδου θα πρέπει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να συντάξει εξειδικευμένα σχέδια δράσης για όλες τις πιθανές περιπτώσεις ειδικότερα μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στο γήπεδο «STADE DE FRANCE» στο Παρίσι.

* Τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έργα και παρεμβάσεις, που θα εκτονώνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην περιοχή κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων που θα λαμβάνουν χώρα εντός του γηπέδου.

* Τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έργα και παρεμβάσεις, ώστε να αποτρέπεται η πρόσβαση στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης στην περιοχή κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων που θα λαμβάνουν χώρα εντός του γηπέδου για τη μείωση της άναρχης και παράνομης στάθμευσης στην πόλη.

* Τα αρμόδια Υπουργεία, μετά από σχετική μελέτη, να επισπεύσουν την κατασκευή της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ και την επέκτασή της μέχρι την περιοχή του έργου, δεδομένου ότι είναι γραμμή προς μελέτη.

* Τα αρμόδια Υπουργεία, μετά από σχετική μελέτη, να επισπεύσουν την βελτίωση τόσο των σταθμών του ΗΣΑΠ Περισσός και Πευκάκια όσο και των υπολοίπων ΜΜΜ για την ασφαλέστερη και ανετότερη εξυπηρέτηση των θεατών.

* Προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής να συμβάλλει με τα απαραίτητα έργα, που της αναλογούν (υπογειοποίηση στάθμης οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου, πεζοδρομήσεις, διαμορφώσεις χώρων πρασίνου, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, παρεμβάσεις ενοποίησης χρήσεων Άλσους και αθλητισμού κλπ.) και αφορούν γενικότερα στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής τόσο του γηπέδου, όσο και του Άλσους, όσο και του οδικού δικτύου και με δεδομένο την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης μετά από ευρεία διαβούλευση. Έτσι, ως έργο υπερτοπικής σημασίας, θα διασφαλιστεί αξιόπιστα η συνολική παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής στην Περιοχή προς όφελος του Δήμου, των Δημοτών αλλά και του κοινωνικού συνόλου.

* Θα πρέπει ο φορέας υλοποίησης του έργου να καταθέσει πλήρη και αξιόπιστη οικονομοτεχνική μελέτη, που θα αποδεικνύει την βιωσιμότητα της επένδυσης, έτσι ώστε να γίνει εφικτός και ο ανάλογος προγραμματισμός- συντονισμός από τους υπόλοιπους φορείς, που θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση του έργου.

* Θα πρέπει ο φορέας υλοποίησης του έργου να διαθέσει την σύμφωνη γνώμη την ερασιτεχνική “ΑΕΚ” για το έργο, διευκρινίζοντας επακριβώς τους σκοπούς του καταστατικού της σε σχέση με αυτό, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 42 του Νόμου 4277/2014.

Πηγή : aek1924.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου