Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015

«Αγιά Σοφιά»: Πού βρισκόμαστε, ποιά είναι τα επόμενα βήματα

Μια ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων για το γήπεδο της ΑΕΚ και όσων απομένει να υπάρξουν για να ξεκινήσουν τα έργα.


Η ΑΕΚ... υποδέχθηκε χτές κι άλλη μια θετική είδηση στην προσπάθεια που κάνει για την κατασκευή του γηπέδου της, καθώς ακόμη μια υπηρεσία (και μάλιστα του ίδιου του ΥΠΑΠΕΝ) κατέθεσε θετική γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Αγιά Σοφιάς». 

Επειδή είναι αλήθεια ότι το θέμα του γηπέδου είναι κάπως περίπλοκο, να θυμίζουμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα και ποια είναι τα επόμενα βήματα για την έναρξη των εργασιών.

Εδώ και έναν χρόνο πλέον(!), η ΑΕΚ προσπαθεί να ολοκληρώσει το τελευταίο βήμα για την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Αυτό είναι η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Η ΑΕΚ κατέθεσε τον απαιτούμενο φάκελο τον Νοέμβριο του 2014. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε μέσα σε λίγες μέρες, με υπογραφή του γενικού γραμματέα του Υπουργείου η Μελέτη που κατατέθηκε να βγει σε δημόσια διαβούλευση. 

Ωστόσο, η ΑΕΚ στάθηκε για ακόμη μια φορά άτυχη, καθώς... έπεσε πάνω στις εκλογές, ενώ αμέσως μετά, με απόφασή του ο Υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης πήρε πάνω του την αρμοδιότητα να... τρέξει τις εξελίξεις. Όπως είναι γνωστό, την κράτησε στο συρτάρι του να μαζεύει σκόνη επί μήνες και τελικά έδωσε την εντολή για τη δημοσίευσή της στις 22 Ιουλίου!

Το επόμενο βήμα ήταν το εξής: Το ΥΠΑΠΕΝ έστειλε σε ΟΛΕΣ τις εμπλεκόμενες με το έργο υπηρεσίες (του ίδιου του Υπουργείου, αλλά και άλλων Υπουργείων), στην Περιφέρεια και τον Δήμο τον πλήρη φάκελο της Μελέτης, καλώντας όπως προβλέπει ο νόμος να καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους γι' αυτήν, μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου. 

Ωστόσο, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας, εκμεταλλευόμενος και την... αναμπουμπούλα των νέων εκλογών, κατάφερε να κερδίσει παράταση της διαβούλευσης, δηλαδή της προθεσμίας για την κατάθεση γνωμοδοτήσεων για άλλες 45 ημέρες. Δηλαδή, μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.

Στο διάστημα που... τρέχει η διαβούλευση, η ΑΕΚ είδε με ικανοποίηση τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να καταθέτουν θετική γνωμοδότηση για την Μελέτη, δηλαδή με απλά λόγια να τονίζουν εγγράφως στο ΥΠΑΠΕΝ ότι ο φάκελος που έχει καταθέσει η Ένωση είναι πλήρης (κυρίως σε ότι αφορά στον τομέα καθεμιάς) και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προβλέψεις. 

Η τελευταία τέτοια γνωμοδότηση έγινε χτές, από την Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, που ανήκει στο ΥΠΑΠΕΝ. Ταυτόχρονα, χθες ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας αποφάσισε η δική του γνωμοδότηση προς το Υπουργείο να είναι αρνητική.

Την ΑΕΚ λίγο την απασχολεί η συγκεκριμένη εξέλιξη, για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι όλες οι εισηγήσεις (θετικές ή αρνητικές) έχουν συμβουλευτικό ρόλο και μόνο και κατά συνέπεια, η ύπαρξη θετικών εισηγήσεων από για σειρά εμπλεκόμενων υπηρεσιών και μια αρνητική από τον Δήμο δίνει μια σαφή εικόνα και στο Υπουργείο για το... πώς έχουν τα πράγματα και ο δεύτερος ότι όλες οι ενστάσεις του Δήμου έχουν κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πάμε τώρα στα επόμενα βήματα: Με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, ο φάκελος της Μελέτης του γηπέδου θα επιστρέψει στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΠΕΝ, μαζί με τις γνωμοδοτήσεις και στη συνέχεια θα απαιτηθεί ένα διάστημα περίπου 40 ημερών (αν δεν υπάρξει πάλι κάποια παράλογη καθυστέρηση, κάτι που ο υφυπουργός Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει διάθεση να συμβεί) για να εξεταστούν η Μελέτη και οι γνωμοδοτήσεις, ώστε να πάρει το έργο περιβαλλοντική έγκριση, με υπογραφές.

Με την συγκεκριμένη έγκριση, πλέον ο φάκελος για την έκδοση άδειας εργασιών θα έχει ολοκληρωθεί και θα απομένει η τελική εξέτασή του, προκειμένου η ΑΕΚ να πάρει το «πράσινο φως», ώστε να μπουν οι μπουλντόζες. Θυμίζουμε ότι με μια αρκετά... μετριοπαθή και επιφυλακτική εκτίμηση (επειδή... έχουν δει πολλά τα μάτια του), στην τελευταία ενημέρωση για το γήπεδο ο Δημήτρης Ανδριόπουλος είχε τονίσει ότι η έκδοση της άδειας και η έναρξη των εργασιών θα έρθουν μέσα στον Μάρτιο.

Πηγή : aek365.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου