Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015

Πρωτοφανής και έωλη απόφαση κατά της ΑΕΚ

Η γενική γραμματέας μιας υπηρεσιακής Κυβέρνησης αποφάσισε να καθυστερήσει κατά περίπου δύο μήνες το πρότζεκτ του γηπέδου της ΑΕΚ, με τρόπο αβάσιμο, που προκαλεί μεγάλα ερωτήματα.


Η απόφαση του ΥΠΑΠΕΝ, με την οποία έγινε αποδεκτό το αίτημα του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και ουσιαστικά προκαλεί νέα καθυστέρηση περίπου δύο μηνών στο έργο της «Αγιά Σοφιάς» προκάλεσε εκνευρισμό, αλλά και τεράστια έκπληξη στην ΑΕΚ. Κι αυτό διότι επρόκειτο για μια εξέλιξη που δεν μπορούσαν να περιμένουν.

Η ΠΑΕ και η «Δικέφαλος 1924» δεν δέχθηκαν καμία ενημέρωση από το Υπουργείο. Μόνο αφότου διέρρευσε η απόφαση από την πλευρά του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας έκαναν κάποιες επαφές προκειμένου να επιβεβαιώσουν την είδηση. 

Κάτι που συνέβη, καθώς έμαθαν ότι πράγματι η γενική γραμματέας του ΥΠΑΠΕΝ Χριστίνα Μπαριτάκη (γεωπόνος, με μεταπτυχιακό στη διαχείριση θαλάσσιων και χερσαίων βιολογικών πόρων του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που διορίστηκε στη θέση της στις 13 Μαϊου από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη), έβαλε την υπογραφή της στην αποδοχή του αιτήματος του Δήμου, δίνοντας παράταση 45 εργάσιμων ημερών στη δημόσια διαβούλευση για τη ΜΠΕ του γηπέδου.

Η έκπληξη των ανθρώπων της ΑΕΚ δεν αφορούσε μόνο το γεγονός ότι πάρθηκε μια τόσο σημαντική απόφαση από τη γενική γραμματέα ενός υπουργείου μιας υπηρεσιακής Κυβέρνησης που ετοιμάζεται να παραδώσει μετά το Σαββατοκύριακο, αλλά και στο γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση είναι εντελώς έωλη. Η κ. Μπαρινάκη επικαλείται στην απόφαση της την παράγραφο 4 του άρθρου 3 του Ν. 4014/2011.

Στο συγκεκριμένο σημείο του νόμου αναφέρονται τα εξής: «Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης της υπηρεσίας, οι ανωτέρω χρόνοι παρατείνονται το πολύ μέχρι το διπλάσιο των αρχικά προβλεπόμενων προθεσμιών για ιδιαιτέρως σύνθετα έργα». 

Το άρθρο 3, λοιπόν, κάνει λόγο για εισήγηση της υπηρεσίας (διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΠΑΠΕΝ) και όχι για αίτημα του εμπλεκόμενου Δήμου ή της Περιφέρειας.

Ωστόσο, τέτοια εισήγηση για δημόσια διαβούλευση μεγαλύτερη των αρχικών 45 ημερών προφανώς και δεν υπήρξε σε… πρώτο χρόνο, αφού οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης είχαν ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, ενώ δεν έγινε γνωστό να κατατέθηκε καμία σχετική εισήγηση ούτε στη συνέχεια, μέχρι να φτάσει στα γραφεία του ΥΠΑΠΕΝ το αίτημα που κατατέθηκε ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας.

Από εκεί και πέρα, ο νόμος κάνει λόγο για «τεκμηριωμένη εισήγηση». Κι ακόμη και αν η υπηρεσία ερμηνεύοντας όπως εκείνη ήθελε τον νόμο αποδέχθηκε να εξετάσει το αίτημα του Δήμου είναι γελοίο να πιστέψει κανείς ότι μπόρεσε να καταθέσει… τεκμηριωμένη εισήγηση, βασιζόμενη στο επιχείρημα της δημοτικής αρχής ότι οι υπάλληλοι του Δήμου έκαναν… μπάνια τον Αύγουστο!

Τέλος είναι… εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο νόμος έδινε στην κ. Μπαρινάκη το δικαίωμα να δώσει παράταση από 1 έως και 45 εργάσιμες ημέρες και εκείνη αποφάσισε χωρίς δεύτερη σκέψη να δώσει το μέγιστο, χωρίς να υπολογίζει ότι πρόκειται για ένα έργο που τα γρανάζια του δημοσίου το έχουν καθυστερήσει ήδη απίστευτα, σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία πλήγεται στην ανάγκη για νέες επενδύσεις.

Ακολουθεί το βιογραφικό της  γενικής γραμματέας του ΥΠΑΠΕΝ Χριστίνα Μπαριτάκη όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΥΓΗ την μέρα που την διόρισε ο τότε υπουργός Λαφαζάνης: 

Από τα σπλάχνα των υπηρεσιών τού πρώην ΥΠΕΚΑ, το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, προέρχεται η νέα γενική γραμματέας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για τη Χριστίνα Μπαριτάκη, γεωπόνο, με μεταπτυχιακό στη διαχείριση θαλάσσιων και χερσαίων βιολογικών πόρων του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και απόφοιτο της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Στην εν λόγω Γραμματεία υπάγονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία του φυσικού πλούτου του υπουργείου, περιλαμβανομένων και των δασικών οικοσυστημάτων, της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων, της διαχείρισης πάσης φύσεως αποβλήτων, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής κ.ά. Τομείς με αμέτρητα κενά και εκκρεμότητες, οι οποίοι, στα μνημονικά χρόνια, είτε εγκαταλείφθηκαν πλήρως είτε δέχθηκαν ύπουλα χτυπήματα (π.χ. δασοκτόνα νομοθετήματα).Η Χρ. Μπαριτάκη είναι η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει γενική γραμματεία μετά τη Ρ. Κλαμπατσέα, επίκουρη καθηγήτρια στο ΕΜΠ, η οποία τοποθετήθηκε γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος στο ΥΠΑΠΕΝ.

Πηγή : aek365.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου