Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

Η δικαίωση της απόφασης της ΑΕΚ για το Ρ.Σ.Α.

Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ δικαιώνει την... υπομονή της Ένωσης, για την κατάθεση του νόμου για το γήπεδο μαζί με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας


Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας που κάνει η ΑΕΚ για την κατασκευή του γηπέδου της, προέκυψαν μέχρι τώρα πολλές καθυστερήσεις. Η μεγαλύτερη ήταν αυτή που σημειώθηκε κατά τη διαδικασία κατάθεσης και ψήφισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την «Αγιά Σοφιά».

Σε μεγάλο βαθμό, τα πράγματα πήγαν πίσω επειδή κρίθηκε ότι το σχέδιο νόμου για το γήπεδο δεν έπρεπε να κατατεθεί μόνο του, αλλά να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας. Ένα σχέδιο νόμου που η σύνταξή του και η κατάθεσή του αποδείχθηκαν πολύ χρονοβόρες.

Παρ' όλα αυτά, η ΑΕΚ επέμεινε σε αυτή την απόφαση μέχρι τέλους και όποιος διάβασε την απόφαση του ΣτΕ πιθανότατα αντιλαμβάνεται το γιατί. Σε πολλά σημεία του σκεπτικού της απόφασης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι το γήπεδο της ΑΕΚ είναι μέρος του νέου Ρ.Σ.Α. και γίνεται σαφές το πόσο σημαντικό κρίθηκε αυτό από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας.

Ένα χαρακτηριστικό κομμάτι είναι το εξής:

«Η, καταρχήν, κατασκευή και λειτουργία του προαναφερομένου Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού «Αγία Σοφία – Νέα Φιλαδέλφεια» στην παρακείμενη του Άλσους Νέας Φιλαδελφείας περιοχή συνδέεται με πολλές από τις κατευθύνσεις, στόχους και προγράμματα του νέου Ρ.Σ.Α. και, μάλιστα, όχι μόνο με αυτά που περιέχουν γενικές κατευθύνσεις, αλλά και με διατάξεις του που εξειδικεύουν τις κατευθύνσεις αυτές.

Έτσι, μεταξύ των στρατηγικών στόχων του νέου Ρ.Σ.Α. που τίθενται για την οκταετία 2014 – 2021, συγκαταλέγεται η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Αθήνας – Αττικής και η χωρικά στοχευμένη εξειδίκευση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων μέσω, μεταξύ άλλων, της αξιοποιήσεως και εντατικοποιήσεως της χρήσης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και των άλλων αθλητικών υποδομών (άρθρο 4 παρ. 4 περ. Ζ΄).

Μεταξύ δε αυτών θα πρέπει προδήλως να νοηθεί και το γήπεδο της Α.Ε.Κ., το οποίο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, αποτέλεσε βασικό στοιχείο της μητροπολιτικής αθλητικής υποδομής της Αθήνας, αφού μετά την επέκτασή του το 1979 ήταν το μεγαλύτερο γήπεδο της Αθήνας με δυνατότητα υποδοχής 35.000 θεατών, η δε κατεδάφισή του το έτος 2003 ουδέποτε υποδήλωσε εγκατάλειψη του στόχου επανασχεδιασμού και ανακατασκευής του, ώστε να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ίδιο ρόλο».

Πηγή : aek365.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου