Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

Θα έπρεπε να είναι δρόμος εδώ και 55 χρόνια!

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που περιλαμβάνεται στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ


Η μεγαλύτερη αντίρρηση που είχε προβληθεί από αντιφρονούντες για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, ήταν αυτή που αφορούσε την παραχώρηση μιας μικρής έκτασης Άλσους για την εξυπηρέτηση των αναγκών του έργου. Ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποκαλύπτει μια σημαντική παράμετρο της υπόθεσης.

Ότι μέρος αυτής της έκτασης δεν θα έπρεπε να ανήκει στο Άλσος (ούτε τώρα, βέβαια, είναι Άλσος - πάρκινγκ απορριμματοφόρων είναι) εδώ και 55 χρόνια! Συγκεκριμένα, από το 1960 είχε αποφασιστεί η διάνοιξη δρόμου, για την επέκταση της οδού Ατταλείας, η οποία θα χώριζε το παλιό γήπεδο της ΑΕΚ από το Άλσος. Και κατά συνέπεια, ο νόμος για το γήπεδο έρχεται απλά να πεζοδρομήσει έναν δρόμο.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:

«Ειδικότερα, με την ένταξη της μη δασικής έκτασης του γηπέδου της Α.Ε.Κ. στο ρυμοτομικό σχέδιο, η οποία έλαβε χώρα, κατά τα προαναφερόμενα, με το από 9.11.1955 β.δ/μα, ο χώρος του γηπέδου ορίσθηκε με κόκκινη οικοδομική – ρυμοτομική γραμμή ως επέκταση ρυμοτομικού σχεδίου. Βόρεια του γηπέδου και της εν λόγω γραμμής, όπου ευρίσκεται το Άλσος, υπάρχει αναγεγραμμένη στο οικείο διάγραμμα η ένδειξη «οδός Ατταλείας», χωρίς ωστόσο να υπάρχει ρυμοτομική γραμμή που να οριοθετεί την οδό αυτή σε σχέση με το παρακείμενο Άλσος που ήταν ακόμη εκτός σχεδίου.

Με την ένταξη, όμως, στο ρυμοτομικό σχέδιο και του Άλσους Νέας Φιλαδελφείας ως κοινοχρήστου χώρου, η οποία συνετελέσθη με το από 11.5.1960 β.δ/μα, το Άλσος, όπως προκύπτει από το σχετικό διάγραμμα, οριοθετήθηκε από την βόρεια πλευρά του γηπέδου και τα όμορα Ο.Τ. 88 και 87 του συνοικισμού με δρόμο, ο οποίος εκτείνεται από τα ως άνω Ο.Τ. έως το ανατολικό όριο του γηπέδου».

Σε άλλο σημείο τονίζεται:

«Ως εκ τούτου, το τμήμα αυτό του Άλσους έχει νομίμως απολέσει βάσει ατομικής διοικητικής πράξεως που εκδόθηκε προ της 11ης Ιουνίου 1975, τον δασικό του χαρακτήρα και έχει μετατραπεί σε εντός σχεδίου κοινόχρηστη οδό. Υπό τα δεδομένα αυτά, μεγάλο μέρος του προβλεπόμενου στη βόρεια πλευρά του γηπέδου πεζοδρόμου δεν εγκρίνεται για πρώτη φορά με τις ως άνω διατάξεις του ν. 4277/2014, αλλά αποτελεί την ήδη υπάρχουσα επέκταση της οδού Ατταλείας, που μετατρέπεται σε πεζόδρομο, είναι δε νομικώς αδιάφορο το γεγονός ότι η εν λόγω επέκταση της οδού Ατταλείας δεν έχει πλήρως διανοιχθεί».

Πηγή : aek365.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου