Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

Ναι... ουσίας από το ΣτΕ στην ΑΕΚ

Τι αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ανάβει το «πράσινο φως» για την «Αγιά Σοφιά» -Η συζήτηση της προσφυγής του Δήμου στην ουσία της και τι αυτό σημαίνει για την Ένωση.


Όπως αποκαλύφθηκε στις 27 Μαρτίου, η ΑΕΚ έκανε ένα σημαντικό βήμα για την κατασκευή του γηπέδου της, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τόσο την προσφυγή των 17 πολιτών, όσο και αυτή του Δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας κατά του νόμου για την «Αγιά Σοφιά».

Στις μέρες που ακολούθησαν, η συγκεκριμένη αποκάλυψη επιβεβαιώθηκε τόσο από την πληροφόρηση της ΑΕΚ, όσο και από αυτή που είχε ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας. Πλέον άπαντες περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση της ετυμηγορίας του ΣτΕ, η οποία φαίνεται ότι θα καθορίσει και τις -θετικές- εξελίξεις στην προσπάθεια της Ένωσης για την έναρξη των εργασιών. 

Εν αναμονή της συγκεκριμένης εξέλιξης, κάποιοι από αυτούς που διαφωνούν με το έργο (όχι ο Δήμος που φαίνεται να είναι καλά πληροφορημένος) ελπίζουν σε μια... ανατροπή. Όχι όσον αφορά την απόρριψη ή μη των προσφυγών (κάτι που έχουν... αποδεχθεί), αλλά όσον αφορά το σκεπτικό της ετυμηγορίας του ΣτΕ και το κατά πόσο αυτό θα αφήνει περιθώρια για επόμενες δικαστικές κινήσεις. 

Όσον αφορά την προσφυγή των 17 πολιτών, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: δεν εξετάστηκε στην ουσία της. Κρίθηκε ότι προκύπτει λόγος ακυρότητάς της καθώς στρέφονταν εναντίον του ίδιου του νόμου και όχι κατά κάποιας διοικητικής πράξης που βασίζεται στον νόμο. Κάτι που δεν προβλέπεται. 

Σε ότι έχει να κάνει με την προσφυγή του Δήμου, το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν σενάρια (που έχουν δημοσιευθεί και σε κάποια μπλογκς) τα οποία θέλουν και αυτήν να απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους. Ότι, δηλαδή, η μελέτη ανάπλασης του Άλσους που κατατέθηκε από τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας στην Διεύθυνση Δασών, θεωρήθηκε «μη διοικητική πράξη». 

Με απλά λόγια, αυτό θα σήμαινε ότι το ΣτΕ δεν εξέτασε στην ουσία του τον νόμο για την κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς», κάτι που θα έδινε στους διαφωνούντες με το έργο το δικαίωμα να επανέλθουν με νέα προσφυγή, αμέσως μόλις η ΑΕΚ πάρει στα χέρια της την οικοδομική άδεια. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σενάριο δεν φαίνεται να έχει βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέτασε στην ουσία της την προσφυγή του Δήμου. Και ασχολήθηκε αναλυτικά με όλα τα δεδομένα του έργου. Από τους συντελεστές δόμησης, τα ύψη κ.λ., μέχρι το «καυτό» ζήτημα της παραχώρησης των 2,4 στρεμμάτων. 

Για το οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ανώτατο δικαστήριο αποδέχθηκε τον ισχυρισμό που προέβαλε κατά την συζήτηση της υπόθεσης η πλευρά της ΑΕΚ, δηλαδή ότι αυτή η παραχώρηση είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση των τεχνικών αναγκών του έργου. 

Με απλά λόγια, η Ολομέλεια του ΣτΕ μπήκε στην ουσία του πρότζεκτ και μελέτησε όλες τις παραμέτρους του. Κάτι που δίνει πολύ μεγαλύτερη αξία στην θετική -σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- απόφασή του. 

Στην ΑΕΚ, βέβαια, εξακολουθούν να κρατούν χαμηλούς τόνους και περιμένουν να καθαρογραφεί η απόφαση από τον αρμόδιο εισηγητή και να ανακοινωθεί, προκειμένου να την πάρουν στα χέρια τους και να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του έργου.

Πηγή : sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου