Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015

Κρατάει τη μόνη δέσμευση και προχωρά με αποδείξεις...

Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ έπειτα από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ποιες οι επόμενες κινήσεις των εμπλεκόμενων στη... σκακιέρα.


Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση, ήταν η δεύτερη διαδοχική (μετά τις διπλές εκλογές του περασμένου Μαΐου) που απασχόλησε έντονα την ΑΕΚ και την προσπάθεια για την κατασκευή του γηπέδου της, χωρίς δική της ευθύνη. Κυρίως, λόγω του παράγοντα... ΣΥΡΙΖΑ.

Η προκήρυξη εκλογών θα ήταν έτσι κι αλλιώς μια εξέλιξη που θα φρέναρε το πρότζεκτ (όπως κάθε μεγάλο έργο), όμως στην εξίσωση μπήκε στην προκειμένη περίπτωση και η -πολύ πιθανή, όπως διαφαινόταν από την πρώτη στιγμή- προοπτική νίκης του ενός από τα μόλις δύο κόμματα (το άλλο ήταν το ΚΚΕ) που δεν υπερψήφισαν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς». Και σε αυτό, φυσικά, προστέθηκε και η στάση της Δημοτικής Αρχής της Νέας Φιλαδέλφειας (που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ), η οποία έχει ταχθεί πλέον ξεκάθαρα κατά του σχεδίου που έχει παρουσιαστεί για την επιστροφή της ομάδας στην ιστορική της έδρα.

Μπορεί ο Δημήτρης Μελισσανίδης να επεσήμανε στους οργανωμένους οπαδούς, στην συνάντηση που είχε μαζί τους, ότι η ΑΕΚ δεν έχει αντιπαράθεση με κανένα κόμμα και απλώς διεκδικεί το δίκιο της, παίρνοντας ουσιαστικά ανάλογη στάση με αυτή που κράτησε στις δημοτικές εκλογές, ωστόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνεχείς, σε κάθε σημείο της Ελλάδας, σε κάθε ευκαιρία που δινόταν στον κόσμο να στείλει το μήνυμά του. Με αποκορύφωμα την μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές έγιναν και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον μια... προοπτική, αλλά μια πραγματικότητα. Και, φυσικά, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα δεδομένα που δημιουργούνται από αύριο για το πρότζεκτ της «Αγιά Σοφιάς», μετά τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και στις επόμενες κινήσεις που προετοιμάζουν όλοι οι... εμπλεκόμενοι.

Η κοινή συνισταμένη

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ακούστηκαν... 50 διαφορετικές απόψεις σχετικά με το γήπεδο της ΑΕΚ από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες, όμως, είχαν μια κοινή συνισταμένη: την αποδοχή ότι η Ένωση δικαιούται να επιστρέψει στην φυσική της έδρα, τη Νέα Φιλαδέλφεια και να κατασκευάσει εκεί το νέο της γήπεδο. Μάλιστα, πλησιάζοντας προς την ώρα της κάλπης, έγιναν περισσότεροι οι άνθρωποι του κόμματος που τάχθηκαν και υπέρ της παραχώρησης των 2,4 στρεμμάτων από το... Άλσος (στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με 42 δέντρα και μισό... γκαράζ), έστω και αν ορισμένοι έβαλαν κάποιες... υποσημειώσεις, που έτσι κι αλλιώς προβλέπονται στο σχέδιο.

Ανοικτά υπέρ της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια τάχθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τους παλαίμαχους της ομάδας. Παρότι έκρινε (διότι δεδομένα είχε... ζυγίσει πολύ καλά εκ των προτέρων τα λόγια του) ότι το καλύτερο τη δεδομένη στιγμή για εκείνον ήταν να μην γίνει πιο σαφής και να μην δώσει κάποια ξεκάθαρη δέσμευση. Προφανώς, γιατί δεν ήθελε πριν από τις εκλογές με την τοποθέτησή του να ικανοποιήσει ορισμένους και να δυσαρεστήσει κάποιους άλλους, κάτι που μοιραία θα γινόταν ότι -πιο συγκεκριμένο- κι αν έλεγε. 

Το μόνο εφικτό

Η αφετηρία της ΑΕΚ στις κινήσεις που θα κάνει από εδώ και πέρα, θα είναι αυτή η μόνη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι, δηλαδή, αποδέχεται πως η Ένωση μπορεί και πρέπει να κατασκευάσει το γήπεδό της στην περιοχή που αποτελεί το σπίτι της, την Νέα Φιλαδέλφεια. Διότι είναι σε θέση να αποδείξει -όχι στον αέρα και με... μπακαλίστικους υπολογισμούς, αλλά βάσει στοιχείων και δεδομένων- ότι ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτή η ιστορική επιστροφή, είναι η υλοποίηση του σχεδίου της «Αγιά Σοφιάς». Όχι επειδή... έτσι το θέλει εκείνη, αλλά διότι είναι το μοναδικό ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο και το πιο ήπιο πλάνο που μπορεί να υπάρξει για την κατασκευή γηπέδου στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η πλευρά της ΑΕΚ έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους τους τελευταίους μήνες ότι ο καταρτισμός αυτού του σχεδίου έγινε με κύριο γνώμονα το καλύτερο δυνατό για όλες τις πλευρές. Ότι η «Αγιά Σοφιά» είναι η... χρυσή τομή, δηλαδή ένα πλάνο που κινείται ακριβώς πάνω στα όρια του πραγματοποιήσιμου και του φιλικού προς το περιβάλλον και την περιοχή σχεδίου. Και πως στην πραγματικότητα, όποιος λέει «όχι» σε αυτό το σχέδιο, απλά ζητάει από την ΑΕΚ να φύγει οριστικά και αμετάκλητα από τη Νέα Φιλαδέλφεια και να κατασκευάσει το γήπεδό της αλλού. 

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, μάλιστα, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος εξήγησε γιατί είναι... απατηλή η άποψη «να κατασκευαστεί το γήπεδο της ΑΕΚ, αλλά στην έκταση που είχε». Τονίζοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο, βασιζόμενο στην σημερινή νομοθεσία, θα οδηγούσε στην κατασκευή ενός γηπέδου πολύ μικρότερου από το προηγούμενο (21.500 θέσεων), αλλά και με σημαντικά προβλήματα από πλευράς αρχιτεκτονικής, λόγω της εντελώς διαφορετικής γεωμετρίας του οικοπέδου. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι η ΑΕΚ έχει στα χέρια της μελέτες που τα αποδεικνύουν όλα αυτά και ήταν έτοιμη να τις παρουσιάσει στη συνάντηση με το Δήμου, η οποία αναβλήθηκε. 

Η κρίσιμη συνάντηση

 Βέβαια, αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα, η ΑΕΚ θα έχει σύντομα την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της και μάλιστα σε... διευρυμένο ακροατήριο. Διότι στη συνάντηση που είχε με τους παλαίμαχους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι αμέσως μετά τις εκλογές, έχει την πρόθεση να καλέσει σε συνάντηση τόσο την επίσημη ΑΕΚ, όσο και τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, προκειμένου να καθίσουν επιτέλους στο ίδιο τραπέζι και να αναζητήσουν μια λύση. 

Στην Ένωση πιστεύουν ότι αν οι δύο άλλες πλευρές, της Κυβέρνησης και της Δημοτικής Αρχής, προσέλθουν σε αυτή τη συνάντηση πιστεύοντας πραγματικά ότι η ΑΕΚ δικαιούται και πρέπει να κατασκευάσει το γήπεδό της στη Νέα Φιλαδέλφεια, κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα καταφέρουν να τις πείσουν ότι πρέπει να στηρίξουν το πρότζεκτ της «Αγιά Σοφιάς», για την υλοποίηση του οποίου οι Κιτρινόμαυροι έχουν ήδη αποδεχθεί μια σειρά από σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για το περιβάλλον και την περιοχή (τα οποία προβλέπονται στον νόμο). 

Ο κόσμος σε... ετοιμότητα

Την ίδια ώρα ο κόσμος της ΑΕΚ παραμένει ...στα χαρακώματα. Άλλωστε, μπορεί να «πρωταγωνίστησε» στην προεκλογική περίοδο, όμως είχε φροντίσει εξ αρχής να καταστήσει σαφές ότι ο αγώνας του δεν ήταν προεκλογικός, αλλά... διαρκείας. Οι φίλοι της Ένωσης θα περιμένουν τις εξελίξεις, όμως είναι δεδομένο ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις, με στόχο να υπερασπιστούν το όνειρό τους να δουν ξανά την ομάδα τους να αγωνίζεται στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Γνωρίζοντας καλά ότι η δύναμή τους δεν χάθηκε με την... απομάκρυνσή τους από την κάλπη, καθώς καμία Κυβέρνηση δεν θέλει να έχει από την πρώτη μέρα της θητείας της απέναντι της ένα σημαντικό κομμάτι του λαού... 

Πηγή : aek365.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου