Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

Ντιμπέιτ για το γήπεδο της ΑΕΚ

Το αίτημα του κόσμου της ΑΕΚ ένα και μοναδικό. «Γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια». Το σύνθημα που ακούστηκε και γράφτηκε από άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας και σε κάθε κιτρινόμαυρη γωνιά, επίσης ένα και μοναδικό. «Το γήπεδο στηρίζουμε, ανάλογα ψηφίζουμε».


Γι αυτό και λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ζητήσαμε να μάθουμε τι θα πράξει στις 26 του μηνός για το έργο του γηπέδου της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια, η επόμενη κυβέρνηση. Γι αυτό και ζητήσαμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Της απερχόμενης κυβέρνησης και της απερχόμενης αντιπολίτευσης δηλαδή και κυρίως των δυο κομμάτων που βρίσκονται στην δεύτερη και πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων αντίστοιχα.

Διαβάστε τις θέσεις των δύο συνδυασμών, μέσω των τοποθετήσεων της Ντόρας Πετραλιά, υποψήφιας με τη Νέα Δημοκρατία στη Β’ Αθηνών και του Τζούλιου Συναδινού, υπεύθυνου αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ...

Ντόρα Πετραλιά
Υποψήφια Β’ Αθηνών με τη ΝΔ


«Η ΑΕΚ είναι ένα σωματείο με μεγάλη ιστορία και δικαιούται απόλυτα να δημιουργήσει το νέο της «σπίτι» στον χώρο που της ανήκει. Αποτελεί την επιθυμία χιλιάδων ανθρώπων, που περιμένουν διακαώς την κατασκευή του νέου γηπέδου, στην ιστορική έδρα της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ετσι και αλλιώς, αποτελεί ζήτημα πως επί 11 χρόνια δεν προχώρησαν οι διαδικασίες και υπάρχει αυτή η θλιβερή εικόνα που αντικρίζει κάθε επισκέπτης της περιοχής.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν επί χρόνια, για πολλές από τις οποίες είχε αναλάβει πρωτοβουλίες η μητέρα μου, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Αλλοτε το πρόβλημα ήταν η βούληση, άλλοτε η χρηματοδότηση. Τώρα που φαίνεται ό,τι καλύπτονται αυτές οι δύο σημαντικές παράμετροι και υπάρχει νομικό πλαίσιο, πρέπει να προχωρήσει η υπόθεση, δίχως να μετατρέπεται το όνειρο χιλιάδων πολιτών σε μέσο πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Εχοντας γνώση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, αλλά και των παραμέτρων του νόμου, τάσσομαι σαφώς υπέρ της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπως αποτελεί και πρόθεση του κόμματος μας. Η ΑΕΚ πρέπει να προχωρήσει με βάση τον νόμο που ψήφισε η ελληνική Βουλή και να κινήσει τις διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών.

Αποτελεί δίκαιο αίτημα, που θα δώσει λύση στο πρόβλημα ενός ιστορικού σωματείου και θα δώσει ζωή σε μία ολόκληρη περιοχή. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό θεωρώ πως είναι και το μουσείο πολιτισμού, που θα κρατήσει ζωντανές τις ιστορικές μνήμες που πρεσβεύει η ΑΕΚ».

Τζούλιος Συναδινός
Υπεύθυνος Αθλητισμού ΣΥΡΙΖΑ


«Η ΑΕΚ, ένα από τα ιστορικότερα σωματεία της χώρας, ομάδα της προσφυγιάς και των λαϊκών στρωμάτων, που η πορεία της είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Ελλάδας, θα αποκτήσει το γήπεδό της στον ιστορικό της χώρο στη Ν. Φιλαδέλφεια. Το γήπεδο μπορεί και πρέπει να κατασκευασθεί αρμονικά ενταγμένο σε ένα συνολικότερο σχέδιο αναβάθμισης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος. Θεωρώ ότι μπορεί να αποτελέσει αθλητικό και πολιτιστικό πόλο αλλά και να δώσει ώθηση στη τοπική οικονομία και όχι μόνο σε αυτή. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα υλοποίησης παρόμοιων μοντέλων σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, με αναπλάσεις χώρων και ταυτόχρονα σεβασμό στο περιβάλλον και το γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια δεν είναι εξαίρεση.

Το γήπεδο δεν μπορεί παρά να κατασκευασθεί με συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αρμόδιων Υπουργείων-Περιφέρειας-Δήμου-ΑΕΚ, που με αμοιβαία συνεννόηση και χωρίς καχυποψία θα οδηγηθούν στο τραπέζι της συνεργασίας για να κάνουν πράξη από κοινού το όραμα των φίλων της ομάδας. Ο ίδιος αυριανός Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση με τους παλαίμαχους της ομάδας, δεσμεύθηκε να πάρει σχετική πρωτοβουλία. Κάθε πλευρά οφείλει να συνεισφέρει ότι της αναλογεί, με όρους πλήρους διαφάνειας. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να διασφαλισθούν και τα δικαιώματα της ερασιτεχνικής ΑΕΚ και οι αντίστοιχοι πόροι για την επιβίωσή της.

Πρέπει όμως να πούμε με ειλικρίνεια ότι το θέμα θα λυθεί  μόνο με τη συμβολή όσων λειτουργούν με νηφαλιότητα, λογική και όχι το θυμικό. Απρόσεκτες δηλώσεις δημιουργούν πρόβλημα. Βιαιότητες και ακρότητες, που είτε οργανωμένα είτε μεμονωμένα συνέβησαν και δημιούργησαν ένα πολεμικό κλίμα στη πόλη, εγείρουν θέμα δημοκρατίας και δεν βοηθούν στη δημιουργία κλίματος εποικοδομητικού διαλόγου και συνεννόησης. Αυτές οι πράξεις ευθέως υπονομεύουν την επιθυμία των φίλων της ΑΕΚ για γήπεδο αντάξιο της ιστορίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της και δεν αντιστοιχούν στη παράδοσή της. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως κάθε γενίκευση και ταύτιση του κόσμου της ΑΕΚ με αυτές τις πράξεις, αποτελεί ανιστόρητο λάθος.

Δυστυχώς, στο κλίμα της εποχής και για πολιτικούς λόγους, κάποιοι συστηματικά προσπάθησαν να φέρουν τους φίλους της ΑΕΚ σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι προσπάθησαν να βάλλουν την υπόθεση του γηπέδου στη προεκλογική ατζέντα νομίζοντας ότι θα πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η μονταζιέρα που επιδιώκει να παραπληροφορήσει και να περάσει την γνώμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στην ΑΕΚ, σύντομα θα διαψευσθούν. Το γήπεδο θα γίνει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σημεία των καιρών: είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για την αφαίρεση του γηπέδου από τον φάκελο του 2004, για τη κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας» και για το ξεσπίτωμα της ΑΕΚ εδώ και χρόνια. Για το οποίο, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα, ποτέ δεν απολογήθηκαν».

Πηγή : enwsi.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου