Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Ο Δήμος λειτούργησε βάσει σχεδίου!

Tα 5 βήματα που μαρτυρούν ότι ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας και προσωπικά ο Άρης Βασιλόπουλος δεν είχαν πραγματική πρόθεση να κάνουν διάλογο με την ΑΕΚ για την κατασκευή του γηπέδου της -Το υποκριτικό «ναι μεν, αλλά...» και τα δεδομένα που δεν αφήνουν ουσιαστικά επιχειρήματα στους... αντιφρονούντες


Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται πλέον και επίσημα απέναντι από την ΑΕΚ στην προσπάθειά της για την κατασκευή του γηπέδου της. Η κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ δίνει ουσιαστικά τέλος στις παλινωδίες, στα μισόλογα και στο θολό τοπίο που τεχνηέντως είχε δημιουργήσει η νέα δημοτική αρχή από την ημέρα της εκλογής της όσον αφορά τη θέση της για το πρότζεκτ της «Αγια-Σοφιάς».

Στην αρχή ο Άρης Βασιλόπουλος εξέφραζε την άποψή του... γενικά. Για το μέγεθος και την ιστορία της ΑΕΚ, για το δικαίωμά της να αποκτήσει ένα γήπεδο, για την ανάγκη σεβασμού στους νόμους και την προστασία του περιβάλλοντος, όμως επί της ουσίας έκανε σαν να μην έχει παρουσιαστεί ήδη ένα σχέδιο. Στην πορεία, άρχισε να εκφράζει πιο συγκεκριμένες ενστάσεις, αλλά με... υποσημειώσεις. Και εσχάτως έγινε ξεκάθαρος όσον αφορά τις διαφωνίες του, βάζοντας όμως πάντα στο κάδρο την ανάγκη... ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου με την επίσημη ΑΕΚ.

Στην... πράξη, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι δεν είχε πραγματική πρόθεση να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους ανθρώπους της Ένωσης. Οι κινήσεις του μαρτυρούν κάτι εντελώς διαφορετικό: ότι είχε πάρει εδώ και καιρό τις αποφάσεις του και οι κινήσεις του έγιναν βάσει σχεδίου! Αρκεί να δει κανείς τη σειρά των γεγονότων...

Το… χρονικό 

1) Όταν κατατέθηκε η προσφυγή των 17 πολιτών στο ΣτΕ, την ίδια στιγμή που ο δήμαρχος… έσκιζε τα ρούχα του ότι δεν ήταν ενήμερος για τις προθέσεις τους και πως δεν έχει καμία σχέση μαζί τους (εκ των υστέρων αποδείχθηκε, βέβαια, το αντίθετο), συνεργάτες του απαντούσαν σε… υποστηρικτές της παράταξης που μουρμούριζαν για την απραξία του Δήμου πως η συγκεκριμένη νομική κίνηση δεν θεωρείτο η ενδεδειγμένη. Ότι, δηλαδή, ο καλύτερος δρόμος για την ακύρωση του νόμου 4277 δεν είναι η απευθείας προσβολή του στο ΣτΕ, αλλά η προσβολή μιας διοικητικής πράξης που θα βασίζεται στον συγκεκριμένο νόμο που πέρασε από τη Βουλή. 


2) Όλως… τυχαίως, ενώ κανείς θα περίμενε ότι η πρώτη διοικητική πράξη που θα βασίζεται στον 4277 θα εκδίδονταν με επιδίωξη της ΑΕΚ (η άδεια οικοδομής για το γήπεδο), τελικά εκδόθηκε με κινήσεις του Δήμου. Η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε να… ξεθάψει μία μελέτη για την ανάπλαση του Άλσους, η οποία μάζευε σκόνη επί χρόνια στο συρτάρι και να την καταθέσει προς έγκριση στη Διεύθυνση Δασών. Όπως ήταν δεδομένο, η αίτηση απορρίφθηκε βάσει του νόμου 4277, καθώς η μελέτη συμπεριελάμβανε και τα 2,4 στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί στην ΑΕΚ.

3) Μόλις η διοίκηση του Δήμου πήρε στα χέρια της την απορριπτική απόφαση, πήγε το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Με στόχο να πάρει απόφαση το Δ.Σ. που θα εξουσιοδοτεί τον Άρη Βασιλόπουλο να προβεί σε κάθε απαραίτητη κίνηση προκειμένου να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη μελέτη για την ανάπλαση του Άλσους. Με απλά λόγια, να προσφύγει στο ΣτΕ κατά του νόμου, η ύπαρξη του οποίου ανάγκασε την Διεύθυνση Δασών να την απορρίψει. Κι όταν το εν λόγω Δ.Σ. διεκόπη από τα επεισόδια (στις 22 Δεκεμβρίου), επανέφερε το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση (30 του μηνός), τονίζοντας μάλιστα ότι έχει τη μορφή του κατεπείγοντος.  

4) Μια ημέρα πριν από αυτό το Δ.Σ. (στις 29 Δεκεμβρίου), είχε προγραμματιστεί να γίνει μια συνάντηση του Δήμου με την επίσημη ΑΕΚ και τα στελέχη της «Δικέφαλος 1924». Η πρόσκληση είχε γίνει από την πλευρά του Άρη Βασιλόπουλου, όμως το ραντεβού ακυρώθηκε λίγες ώρες πριν (το μεσημέρι της Κυριακής 28 Δεκεμβρίου). Ο Δήμος ισχυρίστηκε πως έπειτα από τα επεισόδια που είχαν γίνει «θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή μίας ήρεμης και γόνιμης συζήτησης για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ». Η δικαιολογία… έμπαζε από την πρώτη στιγμή. Για πολλούς λόγους, που έχουν αναλυθεί. Όμως, τώρα ακούγεται ως… ανέκδοτο. Διότι αν ο Δήμος ήθελε πραγματικά να γίνει μία γόνιμη συζήτηση με την ΑΕΚ για το γήπεδο, θα ήταν ανόητο να πιστέψει κανείς ότι θεωρούσε λάθος το… τάιμινγκ της προηγούμενης Δευτέρας και πίστευε ότι θα είναι καταλληλότερες οι συνθήκες μετά την... κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ!...

5) Η προσφυγή στο ΣτΕ κατατέθηκε με μεγάλη… φούρια. Η απόφαση για την κατάθεσή της ελήφθη δύο μέρες πριν την Πρωτοχρονιά, αφού πρώτα τα ΜΑΤ χρειάστηκε να απομακρύνουν –μόνο- τους οπαδούς της ΑΕΚ από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου! Και κατατέθηκε τελικά μόλις τη δεύτερη μέρα του νέου χρόνου! Κινήσεις που έφεραν την Ένωση προ τετελεσμένων γεγονότων. 


Δεν υπάρχουν επιχειρήματα

Τα γεγονότα, λοιπόν, μαρτυρούν ότι ο Άρης Βασιλόπουλος είχε προαποφασίσει να κηρύξει πόλεμο στην ΑΕΚ. Παρά τη ρητορική που αναπτύσσει στις… επιλεγμένες εμφανίσεις του (πάντα σε συγκεκριμένα, φίλα προσκείμενα, Μέσα) υπέρ του... δημοκρατικού διαλόγου, στην πραγματικότητα δεν ήθελε να μπει στη διαδικασία συζήτησης με την πλευρά της ΑΕΚ. Ο λόγος είναι προφανής: τα πραγματικά στοιχεία του πρότζεκτ για την κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς» δεν προσφέρουν ουσιαστικά επιχειρήματα στους αντιφρονούντες. Για την ακρίβεια, τους χαλούν το… τσιτάτο «θέλουμε το γήπεδο, αλλά…». Όσοι άκουσαν την ανάλυση των δεδομένων από τον Δημήτρη Ανδριόπουλο στο Ζάππειο, έμειναν με την απορία «ποιο είναι το πρόβλημα που έχουν κάποιοι με την κατασκευή του γηπέδου;». Κάτι που καταγράφηκε σχεδόν στο σύνολο του Τύπου την επομένη. Λογικό, από τη στιγμή που τα στοιχεία είναι… αμείλικτα.

 - Δεν μπορεί να στηριχθεί η θεωρία του… πνεύμονα πρασίνου που «τραυματίζεται», τη στιγμή που βάσει του νόμου για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ θα κοπούν μόλις 52 δέντρα (εκ των οποίων τα περισσότερα είναι γερασμένα) και θα φυτευτούν 5.000 νέα δέντρα και θάμνοι. Δηλαδή, για κάθε ένα δέντρο που θα κοπεί θα φυτευτούν 100!

- Δεν γίνεται να σταθεί η… κατηγορία ότι η ΑΕΚ υφαρπάζει 2,4 στρέμματα δημόσιας περιουσίας, όταν η δημόσια έκταση που θα δημιουργήσει η υλοποίηση του έργου είναι πολλαπλάσια. Όπως προβλέπει ο νόμος, η «Αγια-Σοφιά» θα «πατήσει» σε 2,4 στρέμματα του Άλσους, εκ των οποίων το 1 στρέμμα ήταν ήδη μέρος του προηγούμενου γηπέδου (παράνομα, αλλά ήταν). Και η ΑΕΚ θα αναλάβει να αναδασώσει ίση έκταση εντός του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί κοινόχρηστος χώρος έκτασης 10 στρεμμάτων από την υπογειοποίηση του δρόμου, ενώ άλλα 4,5 στρέμματα που τώρα είναι γκαράζ για σκουπιδιάρικα, θα ξαναγίνουν Άλσος. Δηλαδή, το έργο παίρνει 2,4 στρέμματα και δίνει 2,4+10+4,5 στρέμματα!

- Ωστόσο, σκληρότερη απ’ όλα για τους αντιφρονούντες είναι η εικόνα (που αξίζει όσο χίλιες λέξεις). Οι φωτογραφίες που δείχνουν ποιο είναι το οικόπεδο της ΑΕΚ, πόση και ποια είναι η έκταση που της παραχωρήθηκε με τον νόμο 4277 και ποια είναι η αναλογία και των δύο σε σχέση με το σύνολο του Άλσους. Και αποδεικνύουν ότι καμία …οικολογική καταστροφή δεν συντελείται, ούτε αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του Άλσους.


Θέση-υποκρισία 

Όσον αφορά τη θέση που εκφράζεται από τον Δήμο και κάποιους από τους πολίτες που προσέφυγαν μόνοι τους στο ΣτΕ «να φτιάξει η ΑΕΚ γήπεδο, αλλά στο οικόπεδο που είχε», είναι εντελώς υποκριτική. Η ΑΕΚ έχει εξηγήσει επαρκώς ότι με τα στάνταρ που ορίζονται σήμερα, το 2015, και όχι το… 1930, το σχέδιο που παρουσιάστηκε είναι το «ηπιότερο» που θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Και δεν το ισχυρίζεται μόνο η ΑΕΚ αυτό. Αξίζει να θυμηθεί κανείς μία στιχομυθία κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που είχε καθορίσει την τελική στάση του κόμματος στο θέμα της κατασκευής του γηπέδου.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει στη Βουλή τον νόμο για την «Αγια-Σοφιά» πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία (12-9). Μάλιστα, έχει το δικό του ενδιαφέρον το γεγονός ότι πλέον ο Βασιλόπουλος έχει καταθέσει και επίσημα προσφυγή κατά ενός νόμου που ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά είχε ταχθεί υπέρ της ψήφισής του! Σε κάθε περίπτωση, σε εκείνη τη συνεδρίαση δεν είχε… πρωτοστατήσει ο Άρης Βασιλόπουλος στην προσπάθεια αλλαγής στάσης του κόμματος, αλλά ο… μέντοράς του, Θανάσης Μάλλιος (ηγετικό στέλεχος των «131»).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, λοιπόν, ο κ. Μάλλιος (μαιευτήρας στο επάγγελμα) επιχειρηματολογούσε υπέρ της θέσης ότι η ΑΕΚ μπορεί να φτιάξει το γήπεδό της στο οικόπεδο που είχε. Τον λόγο τότε είχε πάρει η Θεανώ Φωτίου (καθηγήτρια πανεπιστημίου-πολεοδόμος και κατά πολλούς φαβορί για νέα ΥΠΕΚΑ σε πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), η οποία μάταια προσπαθούσε να του εξηγήσει ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Και όταν… απηύδησε, έκλεισε την κουβέντα λέγοντας του: «Εντάξει, την άλλη εβδομάδα θα έρθω στο μαιευτήριο να μου δώσεις να ξεγεννήσω μια γυναίκα»! 

Να την ξεσπιτώσουν 

Βέβαια, το πιο πιθανό είναι ότι και οι ίδιοι που αναφέρουν τα περί κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ ακριβώς στην παλιά της έκταση, γνωρίζουν ότι πρόκειται για κάτι ανέφικτο. Γι’ αυτό και υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία με θέρμη. Γιατί στην ουσία εξυπηρετεί τον στόχο τους που είναι να μην επιστρέψει ποτέ η ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ανεξαρτήτως σχεδίων, όρων, προϋποθέσεων και νόμων! Άλλωστε, ένα εκ των ηγετικών στελεχών των 17 πολιτών που προσέφυγαν στο ΣτΕ το έγραψε  στα... ίσια σε πρόσφατο άρθρο του σε τοπικό μέσο της Νέας Φιλαδέλφειας!

Μάλιστα, προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι μόλις μπει φρένο στην υλοποίηση -και- αυτού του σχεδίου για την κατασκευή γηπέδου της ΑΕΚ, θα πρέπει να γίνουν κινήσεις προκειμένου να ακυρωθεί το παραχωρητήριο του 1934 προς το σωματείο και να πάρει ο Δήμος και την έκταση στην οποία έστεκε το «Νίκος Γκούμας» (!), προκειμένου να μην χρειάζεται κάθε τόσο να εναντιώνονται σε κάποιο νέο σχέδιο… 

Πηγή : aek365.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου