Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015

«Να προστατέψει η ΑΕΚ το άλσος»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β” Αθηνών, Παναγιώτης Κουρουπλής, ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ του γηπέδου της ΑΕΚ, με το νόμο που έχει στα χέρια της, φτάνει μόνο η ίδια η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ να προστατέψει το άλσος.


Πολλά έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα, με την ΑΕΚ να δέχεται πόλεμο για το γήπεδο που θέλει να κατασκευάσει. Ο Κουρουπλής λέει «ναι» στο γήπεδο, εφόσον η ΑΕΚ αναλάβει υπεύθυνα να συντηρεί το άλσος.

Αναλυτικά τα όσα είπε στην «Ώρα των Σπορ»...

-Σε σχέση με το γήπεδο της ΑΕΚ, ακούγεται πολύ το περί «ιδιωτικών συμφερόντων». Δεν είναι εύλογο το ερώτημα του πως μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς συμμετοχή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας;

«Στην  πολιτική μου διαδρομή προσπαθώ να παράγω πολιτική και δεν υποκύπτω στη λογική των σεναρίων και των φημών και ούτε ενοχοποιώ άκριτα την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτό ισχύει και στην συγκεκριμένη περίπτωση…»

-Γιατί τονίζεται τόσο πολύ ο κίνδυνος για το Άλσος και από μερίδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, την στιγμή που η ΑΕΚ αναλαμβάνει δεσμεύσεις δημόσια, αλλά και νομικά πλέον είναι ξεκάθαρο πως δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο;

«Πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι ο πολιτικός χώρος στον οποίο βρίσκομαι έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος. Και είναι αλήθεια ότι με τις παρεμβάσεις του σε πολλές περιπτώσεις έσωσε οικοσυστήματα από την καταστροφή και δημόσιους χώρους από την αλόγιστη εμπορευματοποίηση. Στην περίπτωση του γηπέδου της ΑΕΚ πρέπει πρώτιστα να αποσαφηνιστεί ότι κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέφρασε ποτέ την άποψη να μη γίνει το γήπεδο.

 Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει. Υπάρχουν όμως δύο απόψεις για το γήπεδο. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να θυμίσω τη διαβεβαίωση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντηση που είχε με παλαίμαχους της ΑΕΚ. «Η ΑΕΚ δικαιούται να αποκτήσει νέο, σύγχρονων προδιαγραφών γήπεδο στην ιστορική της έδρα και στο φυσικό της χώρο, αντάξιο του μεγέθους και της προοπτικής της κι ενταγμένο αρμονικά σε ένα αναβαθμισμένο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον».

-Το «αυστηρά στα όρια του χώρου που ανήκει στην ΑΕΚ» είναι μια θέση που ακούμε συχνά κι από την δημοτική Αρχή κι από στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΑΕΚ και Φιλαδέλφεια έχουν μια κοινή ιστορική πορεία πολλών δεκαετιών. Δεν είναι άδικο γι’ αυτή την ιστορική σχέση, να απορρίπτεται τόσο κατηγορηματικά η ανάγκη της ΑΕΚ γι’ αυτά τα 2,5 στρέμματα, από την στιγμή που και νομικά υποχρεούται να τα αναπληρώσει στο πολλαπλάσιο;

«Ξεκινώ από το ότι είναι κακοποίηση της αλήθειας να ισχυρίζεται κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά της κατασκευής του γηπέδου. Ουδέποτε εκφράστηκε μία τέτοια θέση. Μόνο αλλότριες σκοπιμότητες εξυπηρετεί το να εκφέρεται μια τέτοια άποψη. Το σίγουρο είναι ότι το γήπεδο θα γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια.

 Από εκεί και πέρα οφείλουμε όλοι, χωρίς υπερβολές, να βρούμε μια αποδεκτή λύση. Και επειδή δεν θέλω να κρύβω τις προσωπικές μου απόψεις, η δική μου προσωπική θέση δεν είναι μακριά από την κατασκευή της μεγάλης εκδοχής του γηπέδου, υπό τον όρο ότι η ΑΕΚ Π.Α.Ε. θα εξασφαλίσει επιπροσθέτως τη απαραίτητη μηνιαία χρηματοδότηση στον Δήμο για την προστασία και  συντήρηση του άλσους».

-Η ΑΕΚ υποστηρίζει πως στα όρια του σημερινού οικοπέδου γίνεται το πολύ γήπεδο 21.500 θέσεων, όχι αντάξιο του μεγέθους και των αναγκών της. Συμφωνείτε με την άποψη ότι η ιστορία απαιτεί ένα μοντέρνο γήπεδο αντάξιο της ιστορίας της, του μεγέθους του κόσμου της, επομένως ένα γήπεδο σαφώς μεγαλύτερο από ένα 21.500 θέσεων;

«Δεν διαφωνώ ότι η κατασκευή της μεγάλης έκδοσης του γηπέδου είναι σε αντιστοιχία με την ιστορία και τις απαιτήσεις του λαού της ΑΕΚ. Αν τηρούνταν η υποχρέωση συντήρησης του άλσους, που είναι κι αυτό ένα μέγεθος χρήσιμο και κρίσιμο για τη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν θα διαφωνούσα με μια τέτοια επιλογή».

-Μέσα στον χρόνο σημαντική μερίδα οπαδών της ΑΕΚ έχουν πρωταγωνιστήσει σε ιστορίες που αγγίζουν το φάσμα της Αριστεράς ή ακόμη και της ακροαριστερής πολιτικής αντίληψης. Ωστόσο με πρόφαση τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και στο πλαίσιο της αντίρρησης του Δήμου, έχουμε ακούσει τα μύρια όσα σχετικά με τις πολιτικές πεποιθήσεις του «κιτρινόμαυρου» λαού. Δεν είναι λίγο άδικο;

«Ο κιτρινόμαυρος κόσμος κουβαλάει τον πόνο της μεγάλης προσφυγιάς και καλό είναι όλοι μας, όχι υποκριτικά αλλά με σεβασμό στην ιστορία του, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με χαρακτηρισμούς και εκφράσεις αυτού του τύπου. Διαφωνώ κατηγορηματικά και καταδικάζω όποιες βαρβαρότητες και βανδαλισμούς που δεν τιμούν τα χρώματα της ΑΕΚ και την πολιτισμένη της πορεία».

-Αιωρείται η άποψη ότι ακόμη και η επιλογή του ονόματος του project «Αγια-Σοφιά» αποτελεί «φθηνός λαϊκισμός και μάλιστα του χειρίστου είδους». Πως αντιλαμβάνεστε αυτή την άποψη και πείτε μας αν συμφωνείτε με την χρησιμοποίηση αυτού του ονόματος για το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια;

«Απευθύνεστε σε έναν άνθρωπο που μεγάλωσε σε μια οικογένεια μαρτυρική, που υπέφερε από τη θυσία που έγινε στον Πόντο. Για το όνομα της Αγίας Σοφίας ο συνεντευξιαζόμενος βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου με άλλους Ποντίους να απαιτήσει τη μη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας σε τζαμί. Ο νοών νοείτω».

Πηγή : enwsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου