Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

Έτσι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το γήπεδο της ΑΕΚ

Η διαδικασία της ψήφισης του σχεδίου νόμου για την «Αγιά Σοφιά» από το Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής.
Γιατί θεωρείται δεδομένη η υπερψήφισή του.


Το νομοσχέδιο για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με πιθανότερη ημερομηνία αυτή της Τρίτης 29 Ιουλίου. Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου θεωρείται δεδομένη, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρκετή. Για να υπερψηφιστεί το σχέδιο νόμου από το Β' Θερινό Τμήμα αρκεί η απλή πλειοψηφία. Δηλαδή, από τον αριθμό των βουλευτών που θα ψηφίσουν, τα «ναι» να είναι περισσότερα από τα «όχι».

Στο συγκεκριμένο Τμήμα συμμετέχουν 50 βουλευτές της συγκυβέρνησης (41 της ΝΔ και 9 του ΠΑΣΟΚ) και αυτοί οι ψήφοι είναι δεδομένο ότι επαρκούν, καθώς το σύνολο των βουλευτών που θα ψηφίσουν θα είναι κάτω από 100, καθώς έχουν δηλωθεί τυπικά ότι θα συμμετάσχουν και βουλευτές που είναι προφυλακισμένοι. Επίσης, σε ότι αφορά την ψηφοφορία για το σύνολο του νομοσχεδίου, είναι πιθανό κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή ανεξάρτητοι βουλευτές να ψηφίσουν απλά «παρών». Σε ότι αφορά τα άρθρα 81 και 82, που αφορούν άμεσα το γήπεδο της ΑΕΚ, η πλειοψηφία όλα δείχνουν ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς θετικά αναμένεται να ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ (έχουν πέντε βουλευτές στο Τμήμα), αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν ζητηθεί από την αντιπολίτευση ονομαστική ψηφοφορία (κάτι που δεν διαφαίνεται), η ψήφος των κομμάτων για το σύνολο του νομοσχεδίου, αλλά και επί των άρθρων θα είναι «κεντρική». Με απλά λόγια, ο πρόεδρος της βουλής «ρωτά» από το βήμα αν το νομοσχέδιο (αλλά και κάθε άρθρο ξεχωριστά) γίνεται δεκτό, ακούγεται από την αίθουσα θετική απάντηση και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων παίρνουν το λόγο, αν υπάρχει διαφορετική άποψη («όχι» ή «παρών»), για να την εκφράσουν. Βέβαια, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αν κάποιος βουλευτής έχει άλλη άποψη από αυτήν της «κομματικής γραμμής», μπορεί να την δηλώσει (μιας και ακούγεται έντονα ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την τελική θέση του κόμματος, όσον αφορά το γήπεδο της ΑΕΚ)...

Πηγή : aek365.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου