Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

"Τα φτερά του αετού να σκεπάζουν τους Ενωσίτες"

Ο  Δημήτρης Βάνης μιλάει αποκλειστικά στο aek-live.gr  για  το τρομερό σχέδιο του γηπέδου που μας  εμπιστεύτηκε να δημοσιεύσουμε. Πως  εμπνεύστηκε τη σύλληψη του γιγάντιου Δικέφαλου αετού, η Σκεπαστή... new generation και τα μελλοντικά του όνειρα.Είναι δυνατόν ένα παιδί 15 χρονών να έκανε τέτοιο σχέδιο; Αυτή η απορία μας δημιουργήθηκε εδώ στο aek-live.gr όταν πήραμε στα χέρια μας το πρόγραμμα με την ελεκτρονική μακέτα του συγκεκριμένου γηπέδου. Ο Δημήτρης Βάνης μας μάγεψε πραγματικά με το σχέδιό του, μας ταξίδεψε για την ακρίβεια. Μας έκανε να φανταστούμε τον εαυτό μας σε αυτό το χώρο και να νιώσουμε συναισθήματα που έχουμε ξεχάσει εδώ και 8 χρόνια. Ρίγη και συγκίνηση, αυτό το σφύξιμο της αγωνίας πριν και κατά τη διάρκειας ενός αγώνα στα Φιλαδέλφεια.

Πρόκειται για μια δουλειά ανεκτίμητη και πραγματικά αξίζει προβολής! Περισσότερο επειδή προέρχεται από έναν μικρό Ενωσίτη οπαδό. Έναν μαθητή της Γερμανικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη και όχι από κάποιον φτασμένο επαγγελματία. Έναν φίλαθλο της ΑΕΚ που κατάφερε να...σμίξει το μέλλον με το παρελθόν, συλλαμβάνοντας την ιδέα του Δικέφαλου αετού και την επανατοποθέτηση της Σκεπαστής στο χώρο του γηπέδου.

Τι λέει όμως ο Δημήτρης για το έργο του; Πως και πότε άρχισε να το σχεδιάζει. Όλα αυτά και άλλα πολλά θα τα μάθετε στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Συνένεντευξη στον Χρήστο Κωνσταντινίδη

Πότε σου ήρθε η ιδέα για τη σχεδίαση του συγκεκριμένου πρότζεκτ με το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια;
«Ανέκαθεν μου άρεζε να σχεδιάζω και να ζωγραφίζω. Όχι μόνο γήπεδα, αλλά και άλλα κτήρια. Από την περίοδο που χαν βγει τα πρώτα σχέδια του Γρανίτσα, καθόμουν και τα σχεδίαζα στο χαρτί. Είχα μεγάλη τρέλα με το γήπεδο της ΑΕΚ απολάμβανα να ταλαιπωρώ το μυαλό μου κατεβάζοντας ιδέες για το πως θα μπορούσε να είναι. Με το ίντερνετ έχεις τη δυνατότητα να ''επισκέπτεσαι'' κάθε χώρο και ας είναι μακριά. Έτσι πολλά ευρωπαϊκά γήπεδα πέρασαν από την οθόνη του υπολογιστή μου και μου έδωσα αρκετές ιδέες».

Με ποιο πρόγραμμα το έφτιαξες;

«Μια μέρα, καλοκαίρι πρώτης προς δευτέρας γυμνάσιου ( 2007) ψάχνοντας λίγο στο διαδίκτυο ανακάλυψα το ''Google sketchup'', ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα τρισδιάστατων κτηρίων, με το οποίο... καταπιάστηκα στη συνέχεια. Στην αρχή, όλα μου τα σχέδια ήταν πολύ άπλα, πειραματικά. Αλλά στην πορεία έμαθα καλύτερα το πρόγραμμα και φτάσαμε στο σχέδιο του γηπέδου που δημοσιεύετε και μπορούν να το δούνε όλοι οι Ενωσίτες αναγνώστες του aek-live.gr».

Πόσος χρόνος χρειάστηκε;

«Δεν νομίζω ότι μπορώ να τον μετρήσω. Κάθε φορά που ολοκλήρωνα ένα σχέδιο, έμπαινε νέα φυτιλιά στο μυαλό και έφτιαχνα και άλλο, και άλλο. Δεν ησύχαζα με τίποτα. Θεωρούσα τα σχέδια σαν έργο τέχνης, όπως ένα ποίημα!»

Πόσα σχέδια του γηπέδου της ΑΕΚ έχεις φτιάξει και ποιες άλλες δημιουργίες έχεις συνθέσει;
      «Έχω δημιουργήσει αρκετά γήπεδα για την ΑΕΚ. Άλλα ήταν απλά, μερικά πιο σύνθετα. Μόνο δύο θα μπορούσαν να συγκριθούν με το συγκεκριμένο που δημοσιεύετε στο aek-live.grΣίγουρα, αυτό είναι το εντυπωσιακότερο. Και αυτό γιατί στα άλλα απουσιάζει ο δικέφαλος αετος. Ως Θεσσαλονικιός, δεν θα μπορούσα να μην πειραματιστώ κάνοντας κάποιες απόπειρες με τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη. Την τιμητική του βέβαια είχε και το γήπεδο του χωριού μου».

Πως εμπνεύστηκες την ιδέα με τον Δίκεφαλο αετό στο γήπεδο, τα φτερά του οποίου αποτελούν τα στέγαστρα;

«Ο Δικέφαλοαετός είναι το σύμβολο της ΑΕΚ. Παραπέμπει στην αυτοκρατορία του Βυζαντίου. Στη σκέψη του Δικεφάλου όλοι οι ΑΕΚτζηδες, πιστεύω πως νιώθουν κατι μοναδικό. Ακόμα και όταν το βλέπεις σαν έμβλημα είναι πράγματι εντυπωσιακό. Γι' αυτό το λογο και επειδή η ΑΕΚ περνά δύσκολες εποχές, έβαλα... συμβολικά τα φτερά του αετού να σκεπάζουν τους Ενωσίτες οπαδούς . Σαν ασπίδες που προστατεύουν αυτήν την ομάδα!».

Όσον αφορά το timing, θυμάμαι ότι ήταν πήγαινα στην Γ' Γυμνασίου και διάβαζα για τις εξετάσεις του Ιουνίου για τα Αρχαία Ελληνικά. Στο μάθημα μπορεί να μην έγραψα και τόσο καλά, τουλάχιστον μου έμεινε η ιδέα του Δικέφαλου αετού... Έτσι, σίγα-σιγά, μέρα με την μέρα προσθετά και από κάτι με αποτέλεσμα να το ολοκληρώσω τον Οκτώβριο του 2011».

Εχεις επισκεφτεί ποτέ το παλιό γήπεδο της ΑΕΚ;

«Ναι, δυστυχώς μόνο μία φορά, σε ηλικία 4 ετών σε αγώνα της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο. Μάλιστα, μερικές ώρες πριν την έναρξη του παιχνιδιού είχα πατήσει το χορτάρι και επισκέφτηκα την τροπαιοθήκη. Ήταν ανεξίτηλη εμπειρία για μένα».

Τι θυμάσαι και τι σου έκανε εντύπωση από το Νίκος Γκούμας;

«Στην ηλικία που ήμουν, τρία πράγματα απ΄την εικόνα του γηπέδου μου προσέλκυσαν την προσοχή και με εντυπωσίασαν. Η είσοδος τον δυο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο με την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από τους οπαδούς κυρίως στην ''21''. Θυμάμαι χαρακτηριστικό τον δικέφαλο αετό στην γωνία όπου βρισκόταν το aekshop και φυσικά το μέγεθος της Σκεπαστής».

Πως και επέλεξες να τοποθετήσεις την Σκεπαστή στο νέο γήπεδο; Κανένα από τα... επαγγελματικά σχέδια που είχαν βγει όλα αυτά τα χρόνια δεν περιελάμβανε τη συγκεκριμένη εξέδρα όπως την ξέραμε. Εσύ όμως την... ανακατασκεύασες! Γιατί;

«Όταν ακούς τον όρο Σκεπαστή, σου έρχεται στο μυαλό ταυτόχρονα ηOriginal 21. Είναι είναι το σήμα κατατεθέν της, αλλά και το μέρος όπου μάζευε τους περισσότερους φιλάθλους. Είναι επίσης αρκετά λειτουργική σε αυτό το γηπεδο μιας και συγκεντρώνει 8000 ατομα καθιστούς. Οπότε, πέρα από τους συναισθηματισμούς, είχα ένα παραπάνω λόγο για να την τοποθετήσω σε μια εξελιγμένη φυσικά μορφή στο νέο γήπεδο».

Μίλησέ μας για τις λειτουργίες του γηπέδου που έχεις σχεδιάσει.

      «Το γήπεδο σαν κτίσμα μαζί με το κλειστό του μπάσκετ και τον περιβάλλοντα χώρο, δεν θεωρώ πως είναι το ιδανικό για την ΑΕΚ. Θα τολμούσα να το χαρακτηρίσω ως το ιδανικότερο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια Έχει αρκετά καλή χωρητικότητα δεδομένου του συγκεκριμένου οικοπέδου (35-36000 θέσεις), είναι εύκολα προσβάσιμο, αδειάζει και γεμίζει σε λίγα μόλις λεφτά, ενώ υπάρχουν και χώροι που θα μπορούσαν να είναι εκμεταλλεύσιμοι εμπορκά. Οι εξέδρες βρίσκονται πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο, οπότε ακόμα και σε "μικρούς" αγώνες η ατμόσφαιρα θα είναι «καυτή». Έχω μελετήσει πολλές παραμέτρους τις προδιαγραφές της UEFA, και πιστεύω ότι σαν σχέδιο έχει ο,τι χρειαζεται ένα σύγχρονο γήπεδο αντάξιο μιας ομάδας με το μεγαλείο της ΑΕΚ».

Πριν το φτιάξεις τι μελέτες έκανες;

«Έκανα ο,τι επιτρέπουν οι γνώσεις μου. Δηλαδή πήρα τις διαστασεις του οικοπέδου από το google earth, τις ενσωματωσα στο σχεδιαστικό πρόγραμμα και σε συνδιασμό με τον περιορισμό του ύψους και του συντελεστή δόμησης έφτιαξα το συγκεκριμενο σχέδιο του γηπέδου».

Το σχέδιό σου είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ποιες ήταν οι απόψεις και οι εντυπώσεις των ανθρώπων που τους το έχεις δείξει;

«Ολες ηταν απολύτως θετικες. Μάλιστα ορισμένες ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές. Το έδειξα και σε ανθρώπους ειδικούς που δουλεύουν στον τομέα των κατασκευών και μου εξέφρασαν την άποψη ότι το σχέδιο είναι υλοποιήσιμο και από επιστημονικής πλευράς».

Όπως φαίνεται από το σχέδιο σου, η επιθυμία σου ως νεαρός οπαδός της ΑΕΚ είναι η ομάδα να αγωνίζεται στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ίδια επιθυμία επικρατεί και σε άλλους συνομήλικούς σου που δεν έχουν βιώματα από το Νίκος Γκούμας, παρ' όλα αυτά φωνάζουν με πάθος στο ΟΑΚΑ το σύνθημα «γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια». Θέλω να μοιραστείς μαζί μας πως δημιουργήθηκε αυτό μέσα σου.

«Ο λόγος για τον οποίο εγώ θέλω το γήπεδο να γίνει στη Φιλαδέλφεια είναι η ατμόσφαιρα. Το κλίμα που δημιουργείται εκεί είναι διαφορετικό. Όχι μόνο εντός γηπέδου αλλα κυρίως εκτός. Οικογενειακό θα μπορούσα να πω! Είναι ωραια αυτή η μάζωξη που γίνεται πριν απο τους αγώνες στη δική σου γειτονιά. Κανένας άλλος χώρος δεν σου δίνει αυτό το συναίσθημα».

Ποιος είναι ο σκοπός σου όσον αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο; Θα ήθελες να το δεις να γίνεται πράξη;

«Ο σκοπός μου είναι να διαδοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους Ενωσίτες. Θα ήθελα πολύ η έμπνευσή μου έπαιρνε σάρκα και οστά, όπως κάθε άνθρωπος, αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα το καθορίσω».

Όταν ολοκληρώσεις τα μαθητικά σου χρόνια, ποιο θέλεις να είναι το αντικείμενο των σπουδών σου;

      «Θα ήθελα να ασχοληθώ με τη μηχανική, είτε αυτή έχει να κάνει με κτήρια είτε με μέσα μεταφοράς».                           Πηγή : aek-live


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου